Органов Концерт на възглавници

16 декември 2023 | 11:30

Национална Музикална Академия "Проф. Панчо Владигеров" | бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" №94

Орган зазвучa за първи път в Концерти на възглавници на 16 декември 2023г. от 11:30ч. в Концертната зала на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” на бул. Евлоги и Христо Георгиеви №94. Празничната коледна програма изнесе прочутият унгарски органист Мартон Левенте Хорват. Освен майстор на органа, той е също така уважаван диригент и композитор. През 2020 г. оркестровата му творба „Scrollin” е избрана за „Класическо произведение на годината” в Унгария. 
Органовият Концерт на възглавници бе за семейства с деца над 4-годишна възраст и в него чухме музика от корифея на органа, Йохан Себастиан Бах, произведение от унгарския композитор Габор Лисняи Сабо, както и собствена творба на солиста. Вълнуващият финал на програмата включи преработки за орган на известни афро-американски спиричуъли. Концертът се проведе с изключителната подкрепа и партньорство на „Институт Лист“ – Унгарски културен институт в София.

СОЛИСТЪТ

Мартон Левенте Хорват е роден през 1983 в Таполца. Учи композиция при Ищван Дьор Фекете и орган при Жужа Елекеш в Будапещенската музикална гимназия „Бела Барток”. От 2001 е студент в Музикалната академия „Ференц Лист”. Преподават му Янош Вайда (композиция) и Габор Лехотка (орган). След като се дипломира по двете специалности (съответно през 2006 и 2007) се обучава по специалността клавирна музика в докторантското училище на Музикалната академия „Ференц Лист”. Докторската си степен придобива през 2014 година. От 2015 г. е преподавател в Музикалната академия „Ференц Лист” в катедрата „Църковна музика”, от 2018 г. е асистент там. От 2017 г. е преподавател по композиция в Будапещенската музикална гимназия „Бела Барток”. От 2022 г. е диригент и органист на будапещенската църква „Света Анна“. През 2016 г. получава наградата „Ференц Еркел” като признание за композиторската му дейност. През 2020 г. оркестровата му творба „Scrollin” е избрана за „Класическо произведение на годината” в Унгария. През 2022 г. печели тригодишна стипендия на Унгарската академия по изкуствата.

Творбите му редовно звучат на унгарски фестивали в изпълнение на именити артисти като Камерния оркестър „Ференц Лист”, Будапещенските струнни инструменталисти, Симфоничния оркестър „Дохнани” (Будафок), Мъжкия хор „Хонвед” или Музикалните състави на Унгарското радио. 

 

Най-известната му творба е мотетът „O salutaris hostia”, пян навсякъде по света. Творбите му са представяни в различни краища на света (Австрия, Чехия, Франция, Ливан, Северна Македония, Мексико, Германия, Норвегия, Румъния, Словения, САЩ). 

Първият си самостоятелен концерт изнася през 2001 и оттогава редовно концертира. Репертоарът на Левенте Мартон Хорват е изключително разнообразен, изпълнявал е стотици творби от ранния барок до наши дни. В концертите си най-често включва творби на Бах, Букстехуде от барока,  Франк, Лист и Менделсон от романтиката, но отделя специално внимание и на популяризирането на органовата музика на ХХ век. Редовно изпълнява творби на унгарски композитори от ХХ век и наши дни, с името му се свързват множество премиери. Като солист е свирил в Австрия, Норвегия, Швеция, Румъния, Италия и Словакия.

https://horvathmlevente.hu/en/kezdolap-english/

Scroll to Top