Концерт с история: Мелодия назаем

17 януари 2024 | 19:00

Музей "Борис Христов" | ул. "Цар Самуил" №43, гр. София

В първото събитие от поредицата Концерти с история на Sofia Art Institute пианистката Венета Нейнска запозна меломаните с тези случаи в музикалната история, в които композитори-пианисти взимат „назаем“ мелодии от други автори и ги превръщат в произведения за пиано. Соловият Концерт с история: Мелодии назаем се състоя на 17 януари 2024г. от 19:00ч. в Музей “Борис Христов” на ул. “Цар Самуил” 43 и в него чухме музика от любими на публиката произведения от Франц Шуберт, Ференц Лист, Сергей Рахманинов и други известни композитори.

Прецизно подбраната програма включи колаборациите между австрийския цигулар Фриц Крайслер и големия позакъснял романтик Сергей Рахманинов, между Краля на песента Франц Шуберт и виртуозния пианист Ференц Лист. Прочутата Мелодия из операта „Орфей и Евридика“ на баварския оперен реформатор Кристоф Вилибалд Глук звучи
често на концертния подуим, изпълнена на соло пиано, благодарение на италианеца Джовани Сгамбати. Цезар Франк е влюбен в новия си орган, когато пише своята пиеса „Прелюд, фуга и вариация“, но благодарение на английския пианист Харолд Бауер, в днешно време по-често я чуваме, изпълнена на пиано. Всяка от тези мелодии „назаем“ идва със своята интригуваща история, която Венета Нейнска сподели с публиката преди изпълненията в концерта.

Специална изненада за публиката бе изпълнението на цигуларя Иван Стайков, който ще бъде основен герой в един от следващите Концерти с история през този сезон.

Scroll to Top