Концерт с история: Моцарт и кларинетът

12 март 2024 | 19:00

Музей "Борис Христов" | ул. "Цар Самуил" №43, гр. София

Концерти с история предложиха музикален и словесен разказ за легендарната фигура на Волфганг Амадеус Моцарт, който поставя кларинета на картата на музикалната история със своето „Кегелщад трио“. Вълнуващите истории разказаха първият кларинетист на Софийска опера и балет Явор Добрев, помощник-водачът на виолите в Оркестъра на Българското Национално Радио Евгения Бааджиева-Димова и пианистката Венета Нейнска

Моцарт е точно 30-годишен, когато пише своето трио за кларинет, виола и пиано през 1786 година – първото произведение за този състав в историята на музиката, включващо сравнително новия за тогава духов инструмент. В последствие, Моцарт ще композира още две знакови произведения за кларинет, с които ще го популяризира по начин, който окончателно ще затвърди мястото му като солиращ инструмент – Кларинетния квинтет и Концерта за кларинет и оркестър.

“Wienn den 27.t Jullius 1786 untern Kegelscheiben” или в превод – “Във Виена, на 27 юли 1786, докато играя на кегли”, е бележката, която композиторът оставя върху ръкописа на предходното си произведение, а не, както погрешно се смята, върху нотите на Триото за кларинет, виола и пиано. Както често се случва, далновиден издател се намесва в историята, прилагайки името “Кегелщат” и към триото, с което то остава известно и до днес.известно и до днес.

Scroll to Top