Sofia-Art-institute-Nenov

Варна: Кино-концерт „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“

26 март 2024 | 19:00 | Варна
Радио Варна - Концертно студио | бул. Приморски №22

Музикално – документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953) е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Той разказва за един ярък изпълнител, талантлив композитор, практикуващ архитект и важна фигура в българския обществен живот от първата половина на 20 век.

Филмът „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ е реализиран от пианистката Венета Нейнска и видео продуцента Ясен Харалампиев, и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева с подкрепата на Национален Фонд „Култура“. В него звучи и единственият достигнал до нас запис в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското Национално Радио.

Основна част от артистичните качествата на проекта са специално направените за него нови видео записи на емблематични клавирни произведения на Ненов от пианистката Венета Нейнска. Музикалните записи са осъществени от тонрежисьора Павел Стефанов в Концертната зала на Националната Музикална Академия в София. Сред тях са шест негови кратки пиеси, както и най-впечатляващата му творба – Токата за соло пиано. Във филма са използвани редки и непоказвани досега снимки на Ненов от личния му архив, съхранявани в Научния архив на Българската Академия на Науките.

Кино-концерт
„Димитър Ненов и измеренията на изяществото“
Режисьор: Ясен Харалампиев
Сценарий: Ясен Харалампиев и Венета Нейнска
Оператор: Ясен Харалампиев
Звукорежисьор: Павел Стефанов 

Събитието в Радио Варна – Концертно студио ще представи филма пред варненска публика за първи път. Прожекцията ще бъде съпътствана от субтитри на английски език. След филма, пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на композитора Димитър Ненов, публиката ще чуе и любими негови произведения от Ференц Лист и Фредерик Шопен, които българският пианист е изпълнявал по време на своите забележителни концерти.
 
ПРОГРАМА
ФЕРЕНЦ ЛИСТ (1811-1886)
Утешение №3
Концертен етюд „Un Sospiro“
ДИМИТЪР НЕНОВ (1901-1953)
Медитация
Миниатюри
I. Прелюд
II. Приказка
III. Танц
IV. Песен
V. Стакато
VI. Пасторал
VII. Гайда
Тема с вариации
Токата
Билети се предлагат само с предварителна продажба на EPAYGO, както и на касите на EasyPay.
Scroll to Top