​Квартет Мотус и Сион Найман

4 януари 2024 | 19:00

Софийска Градска Художествена Галерия | ул. "Генерал Гурко" №1, гр. София

Квартет “Мотус” и Сион Найман
представят

Хайдн и Шуберт

Квартет “Мотус” в състав:

Виктор Тренев – цигулка
Георги Райчев – цигулка
Сирма Баръмова – виола
Наума Найман – виолончело

В програмата:

Йозеф Хайдн – Струнен квартет оп. 76 No. 2 (Квинтите)

Франц Шуберт – Струнен квинтет в До мажор D. 956

Квартет “Мотус”, създаден през 2021 година, събира четирима млади музиканти обединени от любовта си към камерната музика. Техният талант и професионализъм в работата е бързо забелязан и още на следващата година получават подкрепа от “Нов Симфоничен Оркестър” в организацията на целогодишна серия от самостоятелни концерти, в която да представят разнообразна програма с творби от Хайдн, Моцарт, Дворжак, Шостакович и др.

Квартет “Мотус” заформя регулярна концертна дейност из страната като участва в благотворителни и образователни събития и концерти, а през 2023 година получават покана да са част от фестивала за съвременна камерна музика “Flow“.

Сион Найман започва да свири на виолончело на шест годишна възраст в класа на Даниела Черпокова в НМУ “Л. Пипков” – София. В периода 2016 – 2019г. специализира при проф. Ромен Гариу в Консерваторията L’Ha?-les-Roses в Париж, Франция. В момента той е студент на проф. Йенс Петер Майнц в Берлинския университет на изкуствата. 

Сион е носител на първи награди от редица национални и международни конкурси, сред които “Концертино Прага”, “Карл Давидов”, “Кантус Фирмус” и др. Той е стипендиант на Фондациите “Стоян Камбарев”, „АД Инфинитум” и обществото на Паул Хиндемит в Берлин. Камерната музика неусетно става част от музикалния живот на Сион, а на сцената си партнира с прочути музиканти като Джулиано Мецоканте, Венета Нейнска, Борис Гарлицки, Франциска Хьолшер, Александър Земцов, Джовани Ньоки, Марко Йльонен и др. Той е солирал с Оркестъра на чешкото национално радио, Камерния оркестър на Талин, Филхармония Плевен, Филхармония Сливен и Оперен оркестър Варна, и концертира по фестивали в Белгия, България, Чехия, Италия, Австрия, Швейцария, Германия и Финландия.

Сион свири на българско виолончело изработено от лютиера Апостол Калоферов.

Scroll to Top