Кино-концерт „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“

Музикално – документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена с вход свободен в Разград, Видин, Балчик, Перник и Шумен, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на композитора Димитър Ненов, публиката ще чуе и любими негови произведения от Ференц Лист и Фредерик Шопен, които българският пианист е изпълнявал по време на своите забележителни концерти. 

Вход свободен за всички концерти.

Дати и локации

22 март, 17:30ч. | гр. Разград

Зала “Филхармония”, ул. “Васил Левски” №1

23 март, 17:00ч. | гр. Шумен

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров”, бул. “Славянски” №19

25 март, 17:30ч. | гр. Балчик

сцена “Мелницата”, пл. “Кап. Георги Радков” №1

28 март, 18:00ч. | гр. Перник

ОДК-Перник, ул. “Физкултурна” №12

29 април, 18:00ч. | гр. Видин
зала “Филхармония”, пл. “Бдинци” №1

Музикална програма

В кино-концерта ще прозвучат миниатюрите на Димитър Ненов в пълната им версия, към която пианистът често е прибягвал, добавяйки по едно или две произведения към общоприетия брой от пет пиеси. Ранната „Медитация“ ще прозвучи сред музика от Ференц Лист, част от постоянния репертоар на Ненов – Утешение и концертен етюд “Un Sospiro”. Освен сходните тоналности и преобладаващата употреба на черните клавиши, тези произведения силно напомнят деликатната, но богата звучност на арфата и са категоричен пример за преливащите влияния в творчеството на Ненов като композитор и пианист. Програмата ще завърши с две от най-емблематичните ненови произведения, с които е впечатлявал публиката на своите концерти – Тема с вариации и Токата. 

Филмът

Филмът „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ е дело на видео продуцента Ясен Харалампиев и Венета Нейнска и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева с подкрепата на Национален Фонд „Култура“. Той разказва за един ярък изпълнител, талантлив композитор, практикуващ архитект и важна фигура в българския обществен живот от първата половина на 20 век. В него звучи и единственият достигнал до нас запис на в изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското Национално Радио. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки от личния му архив, съхранявани в Научния архив на Българската Академия на Науките. 

Изпълнителят

Венета Нейнска завършва своето музикално образование в Южнокалифорнийския университет и в Училището за музика и театър „Гилдхол“, Лондон. В допълнение на активната ѝ дейност като преподавател и артистичен директор на редица фестивали, Венета е солирала на Филхармония Острава, Филхармоничния оркестър на Лодз, както и на редица български оркестри, а сред множеството ѝ награди от международни конкурси е Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия. Според авторитетния музикален критик Стивън Причард, който публикува рецензия за Венета Нейнска в The Observer, могъществото в нейното свиренето е завладяващо.

Партньорите

Всички събития са с вход свободен и се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, както и в партньорство с Община Балчик, Културен институт “Симфониета-Видин”, Обединен Детски Комплекс – Перник, Община Разград, Държавен архив – Шумен и Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в гр. Шумен. 

Nenov_1.19.1
Nenov_2.25.1
Nenov_2.46.1
Nenov_2.32.1
Nenov_3.11.1
Nenov_3.5.1
Scroll to Top