Концерт с история: Сонатата на Лист

3 юли 2024 | 19:00

Музей "Борис Христов" | ул. "Цар Самуил" №43, гр. София
За композитор, с така изобилно творчество, особено в областта на клавирната музика, е доста необичайно, че Ференц Лист пише само едно произведение в жанра на сонатата. Още повече, че тя е създадена като отговор на посветената му Фантазия оп. 17 от Роберт Шуман, на когото именно Лист посвещава своята Соната в си минор. Сякаш, за да оправдае липсата на други свои произведения в областта (въпреки, че има данни за други опити, всички тези ръкописи са изгубени), единствената соната на Лист е монументално едночастно произведение за пиано, което извира от абсолютната тишина, където и залязва. Творбата е философско разсъждение в ноти за богатството, красотата и голямото щастие, но и голямата болка в човешкия живот. Концертът не е подходящ за деца под 7-годишна възраст, тъй като всякакво движение и шум в публиката ще възпрепятстват максималната концентрация от страна на изпълнителите, необходима за изпълняваните музикални произведения.

Фотография: Владимир Коцев

Позната със своите интригуващи музикални и образователни проекти, пианистката Венета Нейнска е една от най-емоционално ангажиращите и интелектуално завладяващи музиканти на своето поколение. Нейните фини и обмислени изпълнения на кратки пиеси в соловия албум Brevitas, поредицата от елегантни черно-бели музикални видеоклипове, и дълбоките ѝ интерпретации в интегралното представяне на сонатите за пиано на Франц Шуберт, са сред многото вълнуващи пианистични начинания, които тя не спира да представя пред своята публика.

Страстен защитник на музикалното наследство на българския композитор, пианист и архитект Димитър Ненов, заедно с режисьора Ясен Харалампиев, Венета Нейнска създава ценен музикално-документален филм за легендарния артист. Филмът “Димитър Ненов и измеренията на изяществото”, който включва единствения оцелял запис на Ненов, е представен като част от кино-концерт в редица европейски столици. Той е свободно достъпен в YouTube канала на Венета, където могат да бъдат открити и видеоклиповете с музика от Цезар Франк, Феликс Менделсон, Клод Дебюси, Ференц Лист, Фредерик Шопен, Панчо Владигеров, Шуберт-Лист. Те са заснети с един кадър и по този начин предлагат на зрителите изключително интимно изживяване, възможно най-близко до изпълнението на живо.

Завършила музикалното училище в София с награда за най-високи постижения – Национална диплома, Венета продължава образованието си при Джон Пери в Музикалното училище “Торнтън” към Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис, Калифорния и след това при Джоан Хавил в училището “Гилдхол” по музика и театър в Лондон, Великобритания. Основно влияние върху нейното развитие като музикант оказват задълбочената ѝ и продължителна работа с пианистите Гина Табакова и Веско Стамболов, както и участието ѝ в майсторски класове с изтъкнати музиканти като Имоджен Купър, Джеръм Лоуентал, Алексей Наседкин, Доминик Мерле и др.

Интересен факт в биографията на Венета е, че музикалното родословно дърво на нейния преподавател по пиано Джон Пери води до Бетовен. Това е вероятната причина музиката на немския композитор да има специално място в сърцето ѝ, тъй като тя е изпълнявала негови произведения през цялата си кариера. Венета е лауреат на престижния междууниверситетски конкурс Бетовен във Великобритания и е носител на първа награда от конкурса Бетовен в Храдец над Моравице, Чехия. Пианистката изпълнява голяма част от Бетовеновите произведения за пиано, както и неговата камерна музика, Тройния и Третия концерт с Филхармоничния оркестър “Яначек” в Чехия, а Четвъртия – с Шуменската филхармония и диригент маестро Константин Илиевски.

След соловия си рецитал на фестивала “Аполония” в Созопол през 2023 г., Венета Нейнска създава изключително популярната поредица “Концерти с история”, като редом с провеждането на тези събития участва в концертите на ансамбъл “КласикАрт” и представя кино-концерта “Димитър Ненов и измеренията на изяществото” из цялата страна с подкрепата на Национален Фонд “Култура”. Нейната завладяваща романтична програма с наименование “Пътища и посоки” изследва музикалните и литературни интерпретации на темите за съдбата и човешката воля. Тя е представена в Германия, Великобритания и Ирландия, както и в рамките на фестивала “Софийски музикални седмици” през месец май 2024г. 

 

Scroll to Top